Társadalom

Terrorizmussal a sajtószabadság ellen?

Beküldte Kiss László - 2015. jan. 11. 10:58

2015. január 7-én terroristák támadták meg a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap párizsi székházát. A brutális támadás után 12 hatott és 10 sebesült maradt a helyszínen. A három gyanúsított közül kettő arab származású francia állampolgár, a harmadik elkövető neve alapján szintén arab, állampolgársága még ismeretlen. A támadást a muszlim vallás alapítójának, Mohamed prófétának védelmében hajtották végre.
A világ fő vezetői elítélték a gyilkolást, részvétüket fejezték ki a francia népnek. Többen kifejtették, hogy a sajtószabadságért vívott harcban nem hátrálnak meg.

Gondolatok az úthasználati díj kiterjesztéséről

Beküldte Kiss László - 2015. jan. 05. 03:18

 2015. január elsejétől újabb útszakaszokat tettek díjkötelessé Magyarországon. Megszüntették a városokat elkerülő autópálya szakaszok eddigi díjmentességét, illetve több, eddig ingyenes gyorsforgalmi út használatáért is fizetni kell. Cserébe bevezették az éves megyei matricát.

Lejárató kampányok - az ellenpárt erős embereinek levadászása

Beküldte Kiss László - 2014. jún. 10. 02:50

Az elmúlt 20 évben legeredményesebb választási kampánystratégiává az ellenpárt nemtelen lejáratása, tagjainak levadászása bizonyult. Gyanúba keveréssel, bizonyíték nélküli vádakkal sokkal eredményesebben lehet befolyásolni a választókat, mint a valós helyzet bemutatásával. Nem kell bonyolult országépítési programot kidolgozni, elég ráuszítani a szolgalelkű médiát a kiszemelt áldozatra, ezzel hetekig sakkban lehet tartani az ellenfelet. Addig üvöltik, hogy „mondjon le”, amíg a pártja meg nem unja a folytonos védekezést, amíg ki nem hátrál mögüle.

Választás 2014

Beküldte Kiss László - 2014. jún. 10. 02:47

2014 a „három választás éve” Magyarországon. Az országgyűlési és uniós választásokon túl vagyunk, az eredmények ismertek: mindent elsöprő jobb oldali győzelem, kétszeres bal oldali vereség. A két jobb oldali párt (a FIDESZ-KDNP szövetség és a Jobbik) hozzávetőlegesen a szavazatok kétharmadával toronymagasan megelőzte a bal oldalon először összefogó, majd egymással versengő, magukat demokratikus ellenzéknek nevező pártokat. Milyen következtetések vonhatóak le az eredményekből, mit kellene tenni a kiegyensúlyozottabb politikai helyzet megteremtése érdekében?

Bűnös szavak

Beküldte Kiss László - 2014. máj. 10. 09:03

 Az utóbbi években aktivizálódott a nyelvi rendőrség, tömegesen helyezett tiltó listára korábban használatos szavakat, kifejezéseket.

Tiltott szó a fogyatékos, helyette a fogyatékossággal vagy fogyatékkal élő kifejezés az engedélyezett. Ennek mintájára kötelező használni a rokkantsággal élő kifejezést a rokkant helyett, és folyamatban van a hátrányos helyzetű kifejezés száműzése, helyette a hátrányos helyzetben élő csodálatos szerkezetet kell használni.

Késedelmesen kifizetett igazságügyi szakértői díjak

Beküldte Kiss László - 2014. máj. 02. 08:27

Az igazságügyi szakértői munkáért díjazás jár, amit az állami szervek hosszú ideje jelentős késessel fizetnek ki, a vonatkozó jogszabályban rögzített határidőket majdnem minden esetben túllépik. A késés mértéke nem függ a kormányzat politikai hovatartozásától, ebben nincs különbség jobb és baloldali vezetés között. 2013-ban a rendőrségi kifizetéseim átlagos késése négy hónap körül volt, de előfordult másfél éves elmaradás is. A bírósági kifizetéseimnél egy-két hónapos volt a csúszás, de négy hónapos is előfordult.

Filozófia

Beküldte Kiss László - 2003. jan. 01. 12:00

A könyvesboltokban és könyvtárakban való keresgélés közben meglepetéssel tapasztaltam, hogy korunk filozófus szerzői milyen kevés érdeklődést mutatnak a nevelésfilozófia iránt. Alig található Magyarországon friss nevelésfilozófia tárgyú könyv forgalomban. Kutakodva a könyvek között, az ok nyilvánvalónak tűnik: gazdaságilag nem kifizetődő.