Hit

A papi nőtlenségről

Beküldte Kiss László - 2014. ápr. 27. 06:52

 Európa 2000 éves kultúrájának alakulásában meghatározó szerepe volt a kereszténységnek, ezen belül a római katolikus egyháznak. A szeretetalapú emberi élet a legnagyobb hatású és legtartósabb szellemi áramlat az emberiség történetében, aminek vitathatatlanul élenjáró közvetítője a katolikus egyház. Ugyanakkor a katolikus egyház ősi jellegéből fakadó évezredes hagyományai miatt ma már tele van belső ellentmondásokkal. Az egyház legvitatottabb intézkedése a máig fennmaradt papi cölibátus, a papok házaséletének tiltása.

Hit és társadalom

Beküldte Kiss László - 2014. már. 27. 05:45

Régi tapasztalatom, hogy a hit nagymértékben meghatározza a cselekvés eredményességét. A hit szóval itt nem csak az istenhitre, nem csak egy misztikus dologra irányuló hitre utalok, hanem sokkal gyakorlatiasabb megközelítésben a jóra való törekvés általános hitét értem alatta. Ha hiszek abban, hogy a tevékenységem eredménye jó magamnak és jó másoknak, akkor megemelkedik a teljesítményem, ezáltal sokkal többre leszek képes, mintha ugyanazt a tevékenységet hit nélkül végezném.

Filozófia

Beküldte Kiss László - 2003. jan. 01. 12:00

A könyvesboltokban és könyvtárakban való keresgélés közben meglepetéssel tapasztaltam, hogy korunk filozófus szerzői milyen kevés érdeklődést mutatnak a nevelésfilozófia iránt. Alig található Magyarországon friss nevelésfilozófia tárgyú könyv forgalomban. Kutakodva a könyvek között, az ok nyilvánvalónak tűnik: gazdaságilag nem kifizetődő.