Bűnös szavak

Beküldte Kiss László - 2014. máj. 10. 09:03
Téma: 

 Az utóbbi években aktivizálódott a nyelvi rendőrség, tömegesen helyezett tiltó listára korábban használatos szavakat, kifejezéseket.

Tiltott szó a fogyatékos, helyette a fogyatékossággal vagy fogyatékkal élő kifejezés az engedélyezett. Ennek mintájára kötelező használni a rokkantsággal élő kifejezést a rokkant helyett, és folyamatban van a hátrányos helyzetű kifejezés száműzése, helyette a hátrányos helyzetben élő csodálatos szerkezetet kell használni.

Jól mutatja a nyelvrendőrök álszent magatartását a roma népnév erőszakos bevezetése és a cigány szó kitiltása a köznyelvből. A cigány szóhoz valóban sok negatív tapasztalat társul, gondoljunk csak a cigánykodik vagy a cigány becsület kifejezésekre, de ezért nem a szó a felelős. A cigány bűnözés kifejezés használatáért tárgyalás nélküli büntetés jár, a védekezés joga sem illeti meg a szókimondót. Ha rendőr vagy bíró használja ezt a kifejezést, elbúcsúzhat az állásától, megbélyegzett ember lesz egész életében.

Azt szabad mondani, hogy egy magyar, egy német, egy orosz, egy palesztin megy az úton, de bűnös kifejezés az, hogy egy zsidó megy az úton. Az engedélyezett változat egy zsidó ember megy az úton. A zsidó szó személyre vonatkoztatva főnévként minden változatban tiltott, csak a zsidó ember az engedélyezett.

Nem vagyok nyelvész, nem vagyok a néplélek kutatója, de abban biztos vagyok, hogy nem a szavak a bűnösek, nem azokat kell tiltó listára helyezni, mert az ellenérzéseket szül. A szavakhoz kapcsolódó negatív tartalomnak oka van, ezt az okot kell megváltoztatni, nem a szavakat.

Kecskemét, 2014.
Kiss László igazságügyi szakértő