Lejárató kampányok - az ellenpárt erős embereinek levadászása

Beküldte Kiss László - 2014. jún. 10. 02:50
Téma: 

Az elmúlt 20 évben legeredményesebb választási kampánystratégiává az ellenpárt nemtelen lejáratása, tagjainak levadászása bizonyult. Gyanúba keveréssel, bizonyíték nélküli vádakkal sokkal eredményesebben lehet befolyásolni a választókat, mint a valós helyzet bemutatásával. Nem kell bonyolult országépítési programot kidolgozni, elég ráuszítani a szolgalelkű médiát a kiszemelt áldozatra, ezzel hetekig sakkban lehet tartani az ellenfelet. Addig üvöltik, hogy „mondjon le”, amíg a pártja meg nem unja a folytonos védekezést, amíg ki nem hátrál mögüle. Ez a taktika annak ellenére bevált, hogy a lelke mélyén mindenki érzi aljasságát, igazságtalanságát, és a társadalmi megbékélésre gyakorolt káros hatását.

Emlékezzünk a közelmúlt két átverésére: mind az Orbán bányák, mind a Gresham palota ügye csak a választások végéig volt fontos, utána már nem érdekelte az ellenfélre kígyót-békát kiabálókat. Ilyen ügyeket minden választás előtt előhúznak a bűvös kosárból. A 2014-es választások előtt az egyik párt képviselője ellen indult skinhead ügy hatására azonnal kiderült, hogy a másik párt egyik vezetője is skinhead-gyanús ügybe keveredett, le is mondott vezetői beosztásáról. Nem sokkal ezután jött még egy kémügy, ami megtépázta az eddigi legjobb eredményére számító párt tekintélyét. Ki hiszi komolyan, hogy ezek az ügyek igazak? Nincs bizonyíték egyikre sem! Furkósbotként használják ezeket, félredobják, ha már nincs rájuk szükség. Elég a bűn gyanúja, nem kell bizonyíték ahhoz, hogy tönkre lehessen tenni az ellenfelet. Ez az eljárás egyrészt etikátlan, másrészt ellentmond a legelemibb jogi elvárásoknak. Ki a valódi bűnös az ilyen ügyekben? Nem az, aki évekig elhallgat egy szerinte bűnnek minősülő ügyet, majd a neki tetsző pillanatban hirtelen előrántja?

Meggyőződéssel állítom, hogy fiatal demokráciánk választó polgárai akkor válnak nagykorúvá, ha szavazataikkal megbüntetik azokat a pártokat, amelyek nem az ország építésére, hanem a többi párt lejáratására fecsérlik energiájukat.

Kecskemét, 2014. június 10.
Kiss László
igazságügyi szakértő