Gazdaság

Zöldek, kontra atomisták, avagy napenergia vagy Paks?

Beküldte Kiss László - 2014. dec. 28. 05:08

Néhány héttel ezelőtti kerékpár túránkon megálltunk a tőserdői strandon uniós pályázatból létesített napelemes rendszer mellett és kicsit beszélgettünk az éppen ott dogozó szerelőkkel a technikai részletekről. A kihelyezett disszeminációs táblán, illetve a Lakitelek önkormányzat határozatai között is megtalálhatóak a következő műszaki és pénzügyi adatok:
Aktív felület: 300 m2.
Névleges teljesítmény: 49,5 kW.
Létesítési költség 54,5 millió Ft.

Az értékbecslés megbízhatósága

Beküldte Kiss László - 2014. máj. 03. 01:39

 Az utóbbi években az érdeklődés középpontjába került az értékbecslő szakma. Hallani lehet áron alul értékelt ingatlanokról, túlárazott műszaki berendezésekről, műtárgyakról. Igazságügyi szakértőket gyanúsítanak a korrupció támogatásával, a valóságtól eltérő, a megrendelő elvárásaihoz igazodó becsült érték megállapításával. De mit értünk valóságos értéken? Mennyit ér ténylegesen egy vagyontárgy? Hogyan lehet megbecsülni a pénzben kifejezett értékét?

A korrupció visszaszorítása

Beküldte Kiss László - 2014. ápr. 18. 08:51

A szobafestő számla nélkül kevesebbet kér, a fodrász csak az idegen vendégeinek ad számlát, a magánórát adó tanár senkinek, az építőanyag kereskedő lefizeti az ellenőrt a büntetés elkerüléséért, a nagyvállalkozó lefizeti a hivatalnokot a megrendelésért, a korrupciómentes közéletért kampányoló pártvezető fedezi a korrupt beosztottját, lobbisták gyanús kapcsolatba kerülnek országgyűlési képviselőkkel, országgyűlési képviselők hamis vagyonnyilatkozatot nyújtanak be … a sort a végtelenségig lehetne folytatni.