A korrupció visszaszorítása

Beküldte Kiss László - 2014. ápr. 18. 08:51
Téma: 

A szobafestő számla nélkül kevesebbet kér, a fodrász csak az idegen vendégeinek ad számlát, a magánórát adó tanár senkinek, az építőanyag kereskedő lefizeti az ellenőrt a büntetés elkerüléséért, a nagyvállalkozó lefizeti a hivatalnokot a megrendelésért, a korrupciómentes közéletért kampányoló pártvezető fedezi a korrupt beosztottját, lobbisták gyanús kapcsolatba kerülnek országgyűlési képviselőkkel, országgyűlési képviselők hamis vagyonnyilatkozatot nyújtanak be … a sort a végtelenségig lehetne folytatni. Kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenki benne van a nagy átverés-hálózatban, miközben mindenki tiszta közéletet szeretne.

A korrupciónak számtalan változata létezik. Közös jellemzőjük, hogy valaki pénzért vagy más ellenszolgáltatásért cserébe jogosulatlan előnyhöz jut másokkal szemben. Ilyenek például a hivatali vesztegetés, számlaadási kötelezettség megszegése, adócsalás, sikkasztás stb. A korrupcióban kevesen járnak jól, de sokan rosszul, ezért közös érdekünk a visszaszorítása.

A korrupció kiváltó okai között említhetjük általában az emberi mohóságot, a rossz törvényi szabályozást, a hivatalnokok alacsony fizetését, az ellenőrzés gyengeségét vagy hiányát, a könnyű eltitkolhatóságot. A korrupciós ügyletek döntő hányadát készpénzzel intézik el, csak kivételes esetben történik korrupciós pénz bankközi utalása. Készpénz átadással azért veszélytelenebb korrumpálni, mert az akció nem hagy maga után fizikailag értékelhető nyomot. Ha a korrupció résztvevői megtartják titkukat, nagyon kicsi a lebukás valószínűsége, mivel utólag lehetetlen bizonyítani a pénz átadását.

Hogyan lehetne csökkenteni a korrupciót?
A készpénz teljes kivonásával és az elektronikus fizetésre való áttéréssel lényegesen csökkenteni lehetne a korrupciót. Jelenleg még abszurdnak tűnik a fölvetés, de belátható időn belül el fog tűnni a készpénz a mindennapi használatból. Most még nem fogadná el a lakosság a teljes kivonását, még nem is állnak rendelkezésre maradéktalanul a technikai feltételek, de már sok lépést tettünk a készpénzforgalom csökkentésének érdekében.

A korrupció visszaszorításához fokozatosan ki kell vonni a készpénzt a forgalomból, a bankon keresztüli utalást kell általánossá tenni. Az utalásnak több változata ismert jelenleg is: személyes utalás a bankfiókban, internetes utalás számítógépről vagy mobil eszközről, kártyás fizetés. Ezek fejlesztése napirenden van, folyamatosan jelennek meg az új technikai megoldások. Egyéb előnyök mellet a banki utalások adatai tetszőleges ideig tárolhatóak, utólag visszakereshetőek, megszűnik a készpénzforgalommal együtt járó tetemes költség. Hátránya a nagy beruházásigény, és a lakosság egy részének idegenkedése a korszerű eszközöktől.

A bankok minden pénzügyi tranzakcióját be kell csatornázni egy központi adatbankba, amit az adatvédelmi szabályok betartásával egy állami hivatal, például a NAV kezel.
Gyanú esetén bárkinek meg lehet vizsgálni a pénzforgalmát évekre visszamenőleg, így minden fillérrel el lehet számolni. Az összes pénzügyi adat megjelenik az adóhivatalnál, ezért az adófizetést sem lehet elkerülni, lényegesen csökken a tisztességesen fizetők adóterhe.
A kérdés ma már nem az, hogy technikailag megvalósítható-e a készpénz nélküli társadalom, hanem az, hogy valóban akarjuk-e a korrupció visszaszorítását.

Kecskemét, 2014.
Kiss László igazságügyi szakértő